Nieuws
Nieuws
De laatste ontwikkelingen

Nieuws

Westra werkt samen aan bescherming weidevogels

De Bond Friese Vogelwachten (BFVW) heeft samen met Mechanisatiebedrijf Broekens een nieuw GPS-systeem ontwikkeld om weidevogels beter te kunnen beschermen. Wij werken graag mee aan de ontwikkeling van dit systeem ter verbetering van de flora en fauna en dus heeft collega Durk Kooistra vanochtend het systeem getest.

Op GPS rijden is voor onze trekkerchauffeurs dagelijkse kost, maar dat er bij het maaien nu vlaggetjes in het beeldscherm verschijnen is nieuw. Elk vlaggetje in het scherm geeft aan waar een nest ligt en bovenin het scherm wordt zichtbaar hoeveel meter de trekker nog van het nest verwijderd is. Zo weet de chauffeur precies wanneer hij de machine even omhoog moet doen om zo het nestje te beschermen.

Nu zetten nazorgers nog stokjes bij de nesten zodat er met de maaimachine omheen gereden kan worden. Het nieuwe systeem moet er voor zorgen dat die stokjes straks niet meer nodig zijn. Nazorgers geven de exacte locatie van de nesten door via een GPS-meetapparaat. Deze gegevens worden ingeladen in de computer van trekker en op die manier kan de loonwerker vooraf kijken waar en hoeveel nestjes er in het te bewerken perceel liggen.

Het systeem is nog in ontwikkeling, maar voorzitter van de BFVW Rendert Algra gaat er vanuit dat er binnen enkele jaren geen stokjes meer te zien zijn in het grasland.  

Lees ook: Loonwerker met oog voor flora en fauna  Onze vestigingen

Bent u geïnteresseerd in onze diensten of heeft u een specifieke vraag die u niet terug kunt vinden op onze website? Wij zijn bereikbaar via onze verschillende vestigingen.

Meer van WESTRA